Pojačala

Ovdje možete raspravljati o razglasnoj opremi, miksetama, zvučnim kutijama, monitorima i sl.

Moderator: dida

Pojačala

PostPostao/la K-2 » Sri lis 21, 2009 8:23 pm

Pozdrav svima

Molim Vas za mišljenje i kakva su Vam iskustva sa pojačalima Powersoft DIGAM 7000, 5000, D 3002, Q 3204 itd.


Za uloženi trud iskrena zahvala.


Sa poštovanjem
K-2
 
Postovi: 76
Pridružen: Sri lis 21, 2009 3:08 pm

PostPostao/la BBE » Sri lis 21, 2009 11:03 pm

Što se tiče pouzdanosti, praktičnosti sve pet, e sad zvuka, zavisi za što ti treba, monitoring ok, hight ok, midl ako je 7 pa i 5 još i može proći, al basovi nikako, moje iskustvo.
BBE
 
Postovi: 127
Pridružen: Uto sij 08, 2008 4:58 pm

Pojačala

PostPostao/la K-2 » Čet lis 22, 2009 12:09 am

Spider1-Zahvaljujem na odgovoru.Kasno sam primjetio da već postoji (vaša) tema-Razglasna pojačala,pa sam se javio i na nju ne znajući da upravo vi odgovarate.Isprika na nespretnosti.
K-2
 
Postovi: 76
Pridružen: Sri lis 21, 2009 3:08 pm

Pojačala

PostPostao/la K-2 » Čet lis 22, 2009 3:20 am

BBE-Hvala na odgovoru.Molim za detaljnije objašnjenje u vašem slučaju.U čemu je zapravo problem ?Da li se loš zvuk dobiva iz bas kutija od svih pojačala toga tipa ili samo od DIGAM-a Powersoft-a.Čije je bilo ozvučenje-proizvođač,model bas kutije,koji je bio procesor zvuka-digitalni ili je bila analogna skretnica.Ako je bio digitalni da li su u njemu bili upisani parametri za tu bas kutiju.Mjesto kutija:na pozornici,ispod pozornice,sa strane.Položaj:sve u nizu na podu,jedna na drugu u nekoliko redova(da li su složene okomito ili na bok)sve centralno ispred pozornice itd.Da li je loš zvuk iz bas kutija samo kada se pusti glazba sa CD-a,samo u "živoj" svirci ili oboje,kod nekih "tonaca" ili svih,kada radi sa 25,50,75 ili 100% snage ili u cjelom opsegu.Netko mi je rekao da su pojačala tog tipa u niskim frekvencijama "spora".Što je u konačnici produkt te "sporosti".Nadam se da nisam pretjerao sa pitanjima.O ozvučavanju znam vrlo malo,ali... .S obzirom da ste na ovom forumu jedino Vi (nadam se da nisam nečije mišljenje previdio) dali mišljenje na osnovu iskustva smatram da ste ovog trenutka najpozvaniji da odgovorite na moja pitanja.Ukoliko smatrate da bi Vam pisanje odgovora na sva pitanja oduzelo puno vremena dajte mi neki fiksni broj telefona ,pa se čujemo.Unapred zahvaljujem. Sa poštovanjem
K-2
 
Postovi: 76
Pridružen: Sri lis 21, 2009 3:08 pm

PostPostao/la iwo » Čet lis 22, 2009 9:36 am

Bio sam u prilici probati Digam slave sa Martin kutijama (mislim da je to bila F serija, 2 kom mid/high sa 12''-icama i 4 kom sub-ova sa 18''-icama). Uglavnom, radili smo na Digam-u sa 4 izlaza negdje po cca. 1Kw, kutije su imale u sebi filtere tako da nije bilo potrebe za aktivnom skretnicom, mix je bio digitalni Yamaha 01v, u zatvorenom prostoru.

Stvar je radila ok, ali moje je mišljenje da ipak standardna pojačala rade toplije (mislim da jedan Ev P3000/Dynacord L2400 nema premca što se tiče live svirke, za ostale situacije ne mogu reći).

Niking radi sa tim pojačalima (firma iz Križevca) i prije godinu-dvije su oni bili najpovoljniji što se tiče nabavke istog pojačala (ne znam kakva je sad situacija, ali valjalo bi provjeriti) !!!
:wink:
IWO
iwo
 
Postovi: 17
Pridružen: Uto lis 14, 2008 12:23 pm

PostPostao/la K-2 » Čet lis 22, 2009 7:25 pm

Spider1 napisao:Nije problem, može i tu i tamo. :D
Ali vezano za temu, ne slažem se sa ovime što piše BBE. Nisam koristio, ali što sam čuo mogu napisati. Prvi puta sam čuo ta pojačala na koncertu Leibach i sa Martin audio subovima radili su možda najbolje što sam čuo ikad na otvorenom. Možda zato što je tonac bio jedan od predavača na SAE u Ljubljani.
Drugi puta sam ih čuo na koncertu Leb i sol u Dvorani mladosti u Rijeci i to isto sa 6 Martina po strani i to jako razmaknuti jer je stage bio uzduž. Odmah sam rekao: ne bude tu dobrog. Bas je samo bučio, a tonci su bili najzbunjenije osobe na planeti, nisu izvukli ni ton gitare a kud nešto drugo. Zapravo tip na lightu je bio još zbunjeniji, bijeli reflektori su mu svjetlili u publiku po 5 minuta da nisi mogao ni gledati, a kada je skužio onda ih je brzo pomaknuo bilo kuda. Valjda nije još bio naučio na digitaliju, čak je jednog trenutka izgubio i miša. :D


Dok sam ja smišljao tekst za BBE-a i poslije se patio sa tipkovnicom Vi ste se u međuvremenu javili.Znaći BBE nije jedini.Šalu na stranu.Želio bih dati komentar na vaš tekst ali bih Vas prije toga zamolio za slijedeće podatke:Čije je bilo ozvučenje u Ljubljani , a čije u Rijeci i tko je bio tonac,koji model subova je bio u Ljubljani, a koji u Rijeci-W8LS,WLX ili WSX.
K-2
 
Postovi: 76
Pridružen: Sri lis 21, 2009 3:08 pm

PostPostao/la BBE » Čet lis 22, 2009 10:59 pm

Stvar je radila ok, ali moje je mišljenje da ipak standardna pojačala rade toplije (mislim da jedan Ev P3000/Dynacord L2400 nema premca što se tiče live svirke, za ostale situacije ne mogu reći). Aplolutno se slažem sa ovim![/quote]
BBE
 
Postovi: 127
Pridružen: Uto sij 08, 2008 4:58 pm

Re: Pojačala

PostPostao/la BBE » Čet lis 22, 2009 11:11 pm

K-2 napisao:BBE-Hvala na odgovoru.Molim za detaljnije objašnjenje u vašem slučaju.U čemu je zapravo problem ?Da li se loš zvuk dobiva iz bas kutija od svih pojačala toga tipa ili samo od DIGAM-a Powersoft-a.Čije je bilo ozvučenje-proizvođač,model bas kutije,koji je bio procesor zvuka-digitalni ili je bila analogna skretnica.Ako je bio digitalni da li su u njemu bili upisani parametri za tu bas kutiju.Mjesto kutija:na pozornici,ispod pozornice,sa strane.Položaj:sve u nizu na podu,jedna na drugu u nekoliko redova(da li su složene okomito ili na bok)sve centralno ispred pozornice itd.Da li je loš zvuk iz bas kutija samo kada se pusti glazba sa CD-a,samo u "živoj" svirci ili oboje,kod nekih "tonaca" ili svih,kada radi sa 25,50,75 ili 100% snage ili u cjelom opsegu.Netko mi je rekao da su pojačala tog tipa u niskim frekvencijama "spora".Što je u konačnici produkt te "sporosti".Nadam se da nisam pretjerao sa pitanjima.O ozvučavanju znam vrlo malo,ali... .S obzirom da ste na ovom forumu jedino Vi (nadam se da nisam nečije mišljenje previdio) dali mišljenje na osnovu iskustva smatram da ste ovog trenutka najpozvaniji da odgovorite na moja pitanja.Ukoliko smatrate da bi Vam pisanje odgovora na sva pitanja oduzelo puno vremena dajte mi neki fiksni broj telefona ,pa se čujemo.Unapred zahvaljujem. Sa poštovanjem
Dugo bi bilo eleborirat zašto basovi tako rade, iako je PowerSoft sa K-serijom riješio taj problem sa DSP, e sad je pitanje koliko ta lagana varijanta košta, jako puno, između ostalih bio je sistem Ev Xi-aray, dig kontroler Dx38 i dbx 260 svi programi ok i na kraju ispadne da sa P3000 ipak radi najbolje ali užasno teško ako se ručno nosi a mi jesmo.
BBE
 
Postovi: 127
Pridružen: Uto sij 08, 2008 4:58 pm

Pojačala

PostPostao/la K-2 » Pet lis 23, 2009 11:04 pm

[quote="Spider1"]U oba slučaja isti razglas. Tonac sa SAE radio je na otvorenom, naši "do-jučer-dj-masteri" radili su sa istim razglasom u dvorani.[/quote

S obzirom da nemam sve elemente za Ljubljanu i Rijeku ne ću ništa tvrditi zašto je bila po Vama tako velika razlika u kvaliteti zvuka na istoj opremi.Ipak ću nešto malo tvrditi ( u vezi dvorane)a ostatak za predpostaviti.Predpostavimo da je bas kutija bila MARTIN AUDIO WSX.Prvo:Zašto nijedna firma(osim jedne) kada kupi gornju kutiju W8L,W8LC ili W8LM ne kupi i donju kutiju W8LS ( type : reflex loaded sub-bass) već svi kupe WSX (type: hyperbolic folded bass horn )koji ide uz gornje kutije W8 ili W8C.W8LS i WSX su dvije potpuno različite zvučne kutije po načinu na koji stvaraju zvučnu sliku.W8LS je klasičan " frontalac ", dva zvučnika jedan do drugoga ugrađeni u prednju ploču sa dva bočna otvora.Kod WSX se zvučnik nalazi u kutu između gornje i zadnje ploče zvučne kutije,ugrađen u ploču koja je za otprilike 25 stupnjeva u odnosu na donju ploču zakošena prednjim krajem prema gore,u prostoru zatvorenom sa svih strana ( ugrađuje se kroz otvor na gornjoj ploči ) koji zauzima otprilike 15% volumena zvučne kutije.Pri radu zvučnik potiskuje zrak kroz otvor oblika pravokutnika,čija je površina oko 50% površine prednjeg dijela zvučnika.Potisnuti zrak pod kutom otprilike 95 stupnjeva udara u 1. ploču ,paralelno sa njom ide na 2. ploču pod kutom od 45 st. pa na 3. ploču pod kutom od 45 st. pa na 4.ploču (zadnju) pod kutom od 60 st. pa uz nju na 5. ploču pod kutom od 120 st. i onda paralelno sa donjom pločom izlazi iz zvučne kutije.Normalno da ovo nisu prave vrijednosti stupnjeva za kutove već približno +/- 5%.Ovako detaljan opis nisam radio zbog Vas jer znam da Vi to znate već zbog onih koji to ne znaju.Za razliku od zvučne kutije W8LS gdje zvuk prema nama kreće sa prednje ploče ODMAH kod zvučne kutije WSX zvuk prvo treba proći kroz prostor ( tunel ) u obliku slova S pa tek onda kreće prema nama.S obzirom da je njegova dužina otprilike 230 cm mi ćemo zvuk iz te kutije ćuti sa zakašnjenjem od 6 milisekundi što se u ozbiljnom poslu ne može prihvatiti.Znaći, prvo postaviti gornje kutije ali prije podizanja na tlu označiti gdje je centar za donje kutije,u procesoru zvuka upisati zakašnjenje od 6 milisekundi za gornje kutije i tek tada je ozvučenje spremno za rad.To je samo jedna (osnovna) od puno radnji koje treba obaviti da bi se kolko tolko moglo ( bez obzira za koliko novaca ste pogodili posao) doći do zadovoljavajućeg zvuka bar za većinu posjetitelja.

Nastavak slijedi
K-2
 
Postovi: 76
Pridružen: Sri lis 21, 2009 3:08 pm

Pojačala

PostPostao/la K-2 » Čet lis 29, 2009 1:37 am

Spider1 napisao:K-2 jel se ovdje radi o kupiti ili ne kupiti?


Da, upravo to.Kupiti ili ne kupiti pitanje je sad ? Premda bi ja temu o ovim pojačalima stavio kad tad, Vi ste " krivac " što sam ju stavio prvu dolaskom na ovaj forum.Pomalo ste me zabrinuli Vašom izjavom: jedino u slučaju kvarova,trošak je skoro kao novo pojačalo i tu nema izbora(RAZGLASNA POJAČALA -21.09.2009. ) Svojedobno su mi rekli da se ta pojačala ne popravljaju u Hrvatskoj već se šalju direktno u Italiju.Imate li Vi nekih drugih spoznaja ? Kao i svi koji se bave nekim poslom i imaju neke planove, imam ih i ja.Međutim o čemu se ovdje zapravo radi-sva pojačala koje posjedujem su od Powersoft-a, ukupne snage ( po papirima ) 32 Kw.S obzirom da ja (na žalost ) za sada češće radim poslove-kafići , domovi(150 do 500 ljudi),rjeđe gdje je 2,3 tisuće ljudi a još rjeđe gdje ih bude 5,6 tisuća,postavlja se pitanje gdje je tu logika vući,paliti i gasiti-gdje su najveći udari, i raditi cijelo veće od 21,00 do 03,00 ujutro, sa najviše 25-30% instalirane snage i za to jedva dobiti 1000-1500,00 kuna.Mislim (ispravite me ako griješim) da pojačalo neće " krepat " od toga radilo na 30% ili 90% snage jer je za te snage predviđeno,već od broja odrađenih sati.Kud god krenuo i koliko god bio mali broj posjetitelja(zbog veličine objekta) ja moram sa sobom ponijeti zaš. kutiju u kojoj se nalazi slijedeća oprema:pričuvna skretnica-analogna,pričuvna -digitalna dbx DriveRack PA (dosad nisu trebale a nadam se da ni neće) originalna digitalna skretnica te dva pojačala proizvođača Powersoft : Digam 7000 ( max. 7000 w ) i Digam 5000 (max. 5000 w ).Ukoliko jedan od ova dva " ode " nadopunjujem ga sa jednim iz drugoga "paketa" koji inače radi kao "blok" za drugu stranu kutija.Slijedi put za Italiju,povratak za 15,30, ili više dana +"papreni" popravak (kako Vi kažete).To me zapravo i pati.Koliko se često kvare,da li je za kvar presudan broj odrađenih sati ili je u pitanju nešto drugo što ja ne znam ?Da li mi je bolje štedjeti i štedjeti i za dosta veći iznos novca kupiti ta dva DIGAM-A, 7000 i 5000 pa sam (barem tako mislim) miran "za idućih 100 godina" ili kupiti za dosta manje novca dva "klasična" pojačala: dosta više sagnutih leđa,manja cijena popravka,kraće vrijeme popravka te i izbor komu dati na popravak.Ukoliko je vaša preporuka "klasična", koja bi pojačala ( naravno po kvaliteti ) došla u obzir.Ukoliko se recimo desi slučaj ( zbog loše procjene organizatora,naprimjer) da dođe do potrebe da ozvučenje treba raditi skoro punom snagom, znači dole su dvije bas kutije po strani - jedna 800 w/8 0ma,2x800=1600w/4Oma (kod "digitalaca" je obično omjer 8/4/2 Oma = 1 kw, 2kw, 3-3.5 kw ) kod klasičnih nije takav omjer, znači uvjet je da bi takvo pojačalo trebalo imati na 8/4 Oma otprilike 1,3/2 kw snage , da ukoliko bas kutije budu morale raditi punom snagom u pojačalu ostane malo pričuve.

Hvala na odgovoru
K-2
 
Postovi: 76
Pridružen: Sri lis 21, 2009 3:08 pm

Re: Pojačala

PostPostao/la Bohatyaor » Pet tra 29, 2016 7:16 am

O ozvučavanju znam vrlo malo,ali... .S obzirom da ste na ovom forumu jedino Vi (nadam se da nisam nečije mišljenje previdio) dali mišljenje na osnovu iskustva smatram da ste ovog trenutka najpozvaniji da odgovorite na moja pitanja.Ukoliko smatrate da bi Vam pisanje odgovora na sva pitanja oduzelo puno vremena dajte mi neki fiksni broj telefona ,pa se čujemo.Unapred zahvaljujem.????
Bohatyaor
 
Postovi: 1
Pridružen: Pet tra 29, 2016 7:10 am

Sljedeće

Vrati se na: Miksete,razglasi,zvučne kutije

cron